Arthur Findlay

Arthur Findlay (16 maj 1883 – 24 juli 1964) var en skotte som redan i 17-års åldern blev intresserad av spiritualism, något som hans strängt kristna föräldrar inte godkände – de brände till och med många av hans böcker om ämnet.

Han tillbringade mycket av sitt aktiva liv i Glasgows finansvärld. Men ett betydande stort arv gjorde det möjligt för Arthur att gå i förtidspension från affärsvärlden och fokusera alla sina energier på hans forskning och skrivande.

Senare i livet köpte han Stansted Hall, en herrgård byggd 1871 i England, som han slutligen testamenterade till Spiritualists National Union (SNU). Idag är det den världsledande högskolan inom  spiritualism, som fick namnet Arthur Findlay College of Psychic Science efter honom.

Findlay var inte själv medium men han hade mycket kontakt med andra medier. År 1918 deltog Findlay på en fest med direktröstmediet John Campbell Sloan vid en spiritualistkyrka i Glasgow. Findlay var skeptisk till en början. ”Vid det första tillfället som jag upplevde dessa röster var jag definitivt misstänksam, och ändå när serien fortsatte, undrade jag hur det skulle vara möjligt för någon man, även om han hade medbrottslingar, att fortsätta med ett sådant bedrägeri i över tre timmar. Trettio separata röster talade den kvällen, av olika ton och accent, de gav sina namn, sina korrekta jordadresser och talade med rätt personer, känns igen och hänvisade till intima familjeaffärer”skrev Findlay i sin bok, På kanten av etern , 1931. 

Under de kommande fem åren deltog Findlay i många seanser i mediets hem och blev övertygade om att andevärldens röster talade genom Sloan.

Findlay grundade 1920 Glasgow Society for Psychical Research.  1923 deltog han i Skotska kyrkans undersökning av psykiska fenomen.

1932 blev han grundande medlem av Psychic News, en spirituell tidning, tillsammans med Hannen Swaffer och Maurice Barbanell. Han hjälpte till att grunda International Institute for Psychical Research,  där han även blev ordförande. Han blev dessutom hedersmedlem i både American Foundation for Psychical Research, Edinburgh Psychic College och hederspresident för Institute of Psychic Writers and Artists och Spiritualists National Union.

Källhänvisningar

  1. https://www.snu.org.uk/shop/arthur-findlay-looking-back
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Findlay
  3. http://www.spiritualpathspiritualistchurch.org/john-campbell-sloan-direct-voice-medium/

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer

Arthur Findlay College