Systrarna Bangs

Systrarna Mary ”May” (1862-1917) och Elisabeth ”Lissie” Bangs (1859-1920), var kända för deras konst som uppstod med hjälp av andevärlden utan inblandning av penslar. Dessa bilder tillverkades i fullt dagsljus och dök helt enkelt upp på duken. Ofta materialiserades ett porträtt av en känd person i andevärlden och ofta ändrades bilden senare efter att de målats.

Systrarna började demonstrera mediumskap redan i åldrarna 11 och 8. Innan de utfällda porträtten började visade båda flickorna förmågan till automatskrift, skifferskrivning, eterialiseringar i full form, materialisering av andehänder, klärvoyans, clairaudience, direktskrivning av skrivmaskin (inga mänskliga fingrar vidrör skrivmaskinens tangenter). Men det var andeporträtten som gjorde dem berömda.

Porträtten som producerats av Bangsystrarna framställdes generellt genom att stötta ett par inramade dukar på ett bord framför ett fönster, med gardinerna fördragna runt dem. En bild skulle gradvis dyka upp, ibland förändras detaljerna, eller ögonen öppnas, när deltagarna tittade på bilden.

Till exempel, i ett fall dök ett porträtt med en man med helt skägg upp; men när deltagarna påpekade att han i sina senare år hade trimmat sitt skägg som en get, förändrades porträttet. Där ett fullt skägg hade varit tidigare, nu fanns ett getskägg.

Källhänvisningar

  1. Portraits from Beyond: The Mediumship of the Bangs Sisters, by N. Riley Heagerty
  2. http://whitecrowbooks.com/michaeltymn/entry/the_amazing_bangs_sisters

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer

Portraits from Beyond: The Mediumship of the Bangs Sisters, by N. Riley Heagerty