J.J Morse

James Johnson Morse (1848–1919) var känd som ”biskopen av spiritualism”. J. J. Morse var en av de största transmedium under 1800-talet.

Morse blev föräldralös redan vid 10 års ålder. Han hade mycket liten utbildning och arbetade till en början på en pub innan hans mediumskap upptäcktes.

1869 började Morse tala i trans. Hans transguide var ”Tien Sien Tie” som var en forntida kinesisk filosof som v som levde under kejsaren Kea-Tsings regering. ”Tien Sien-Tie” presenterade sig som en kinesisk mandarin från andra klass och föreläste och diskuterade religiösa, filosofiska och andliga frågor.  Det var en enorm skillnad mellan den outbildade vakna Morse och den Morse som talade i trans under kontroll av ”Tien Sien Tie”. Morse hade även andra andeguider som talade genom honom.

”Spiritualismens biskop”

Journalisten WT Stead utsedde Morse till ”Spiritualismens biskop” och skrev i sin bok ”What am I?”1873-1874:

”Jag har hört en outbildad bartender, när han är i ett tillstånd av trans, hålla en dialog med ett parti av filosofer om förnuft och förkunskaper, vilja och öde, och hålla sig mot dem. Jag har ställt honom de svåraste frågorna inom psykologin, och fick svar alltid tankeväckande, ofta fulla av vishet, och alltid förmedlat i val och talande språk. Ändå, efter en kvart efteråt, när han släpptes från transen, kunde han inte svara på den enklaste frågan om ett filosofiskt ämne, och var förlorad för tillräckligt språk för att uttrycka en vanlig idé” – WT Stead

Morse publicerade The Spiritual Review från 1901-1902. Han gav mer än 6000 adresser om en mängd olika ämnen under sin verksamma tid som medium.

Morses hade även en dotter Florens som var klarsynt från barndomen. Hon blev en inspirerande talare och besökte bland annat Amerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Till skillnad från sin far var hon alltid fullt medveten – aldrig i trans – när hon talade.

Bibliografi

  1. https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Morse%2C+James+Johnson
  2. https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/morse-j-j-1848-1919

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer

”Tien Sien Tie”