Maria Hayden

Det Amerikanska mediet Maria Hayden (1826-1883) var den första att visa mediumskap i Storbritannien. Hon var en utbildad kvinna, hustru till en W.R. Hayden som var en inflytelserik och förmögen journalist. Tillsammans med många tidiga spiritualister engagerade sig Hayden i anti-slaveri-debatten.

Maria Hayden och hennes man seglade till Storbritannien i oktober 1852 med det enda syftet att sprida det spirituella budskapet. British Press försökte förlöjliga henne och berömda artiklar och tidskrifter sammanfogades i attacken, till exempel, Blackwoods Magazine och The National Miscellany. 

Men Fru Hayden hade flera inflytelserika anhängare, till exempel Sir Charles Isham och Dr Aschburner som var en av de kungliga läkarna. Han försvarade henne offentligt i pressen. En annan anhängare var professor Augustus de Morgan som var filosof och matematiker och därmed arbetade med logik.

I mars 1853 konverterade 83-årige Robert Owen till spiritualismen efter att ha träffat Maria Hayden.  Owen skrev bland annat ”en stor moraliskt revolution är på väg att genomföras för mänskligheten och av ett uppenbart mirakel”.  Han publicerade skrifter om sin nya tro och förklarade att syftet med kommunikationen med andevärlden var att förändra ”det nuvarande, falska, oeniga och eländiga tillståndet av mänsklig existens, för ett sant, förenat och lyckligt tillstånd … att förbereda världen för universell fred och influera i anda av välgörenhet, tålamod och kärlek. Robert Owen var sedan den som i andevärlden 1971 gav mediet Emma Hardinge Britten de sju spiritualistiska principerna.

Maria Hayden stannade i England i ett år och återvände sedan till USA där hon tog examen som läkare. Hon praktiserade läkaryrket i 15 år med så anmärkningsvärda läkande krafter att James Rhodes Buchanan, den berömde pionjären inom psykometri, förklarade att hon var ”en av de de mest skickliga och framgångsrika läkarna som jag någonsin har känt.” 

Bibliografi

  1. https://www.spiritualismlink.com/t228-1852-mrs-hayden-the-medium-who-took-rapping-to-the-uk
  2. http://michaelgallagherwrites.com/other-titles/why-the-victorians-saw-ghosts/maria-b-hayden.html
  3. https://www.encyclopedia.com/science/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/hayden-maria-b-ca-1852
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Owen

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer