Helen Duncan

Helen Duncan (1897 -1956) var ett fysiskt medium som var mycket undersökt och den sista personen som dömdes under trolldomslagen.

Hennes namn har blivit välkänt på flera olika sätt. Bland Spiritualister var hon mest känd för sina gåvor som fysiska materialisationer med ektoplasma. Hon var ett av de mest testade och jagade medierna och blev ”Spiritualismens martyr”. För den brittiska tidningsläsande allmänheten var hon känd som den kvinna som anklagades för bedrägeri, vars mål så småningom nådde Old Bailey och i juridiska register var hon den sista personen som dömdes under den orättvisa ”trolldomslagen”.

Helen Duncans rättegång för trolldom 1944 fick henne fängslad i nio månader. När hon dömdes, ropade hon ”Jag har inte gjort någonting; finns det en gud? ”. Efter domen skev Winston Churchill och klagade över domstolens missbruk av den ”föråldrade tokigheten” i anklagelsen. Duncans rättegång bidrog till upphävandet av trolldomslagen några år senare.

Helen Duncan höll en seans 1956 i Nottinghamn då polisen överföll henne. De hittades inga bevis för bedrägeri, men polisen gjorde ett riktigt stort misstag. Ett medium i trans får inte beröras och ljus får inte lysas på mediet vid fysiska fenomen. Detta orsakade enorma skador och Helen skyndades till sjukhus med andra gradens brännskador på hennes mage och bröst. Fem veckor efteråt (6 dec 1956) dog Helen till följd av brännskadorna.

De som bevittnade hennes fantastiska materialiseringsseanser vittnar fortfarande om att hon var helt äkta. Tiden har vänligt behandlat de minnen som återstod från detta hårt arbetande, otroligt begåvade fysiska medium som så småningom krossades av lagen.

Helen Duncan mediala gåvor påverkade även hennes familj och hon kunde kombinera sin spirituella tro med sitt liv som hustru och mamma.

Källhänvisningar

  1. https://www.snu.org.uk/shop/the-two-worlds-of-helen-duncan
  2. http://helenduncan.org/about-helen-duncan/
  3. https://gorillacool.com/helen-duncan-witchcraft/

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer