Spiritualismens Pionjärer

Här listar vi spiritualistiska medium och healers som varit viktiga för spiritualismens historia. Listan kommer att uppdateras kontinuerligt.

Abraham Lincoln
President Abraham Lincoln (1809 – 1865) fick vägledning från andar som kommunicerade genom medier i avgörande beslut av nationell betydelse under amerikanska inbördeskrigsåren.  Presidentens hustru, Mary Todd Lincoln, började utforska spiritualism efter att deras 11-åriga son Willie död. Hon började besöka medier och sitta i cirklar. Presidenten fick också intresse av mediala fenomen och blev senare en förespråkare. Läs mer här.

Alec Harris
Alexander Frederick Harris (1897–1974) var ett fysiskt medium från Wales som med hjälp av andevärlden producerade materialisationer och direktröst. Andekontaktera sågs alltid tydligt gå runt i rummet och prata med sin familj och sina vänner. Läs mer här.

Andrew Jackson Davis
Andrew Jackson Davis (1826-1910) var en amerikansk lärare och healer som i transtillstånd skrev ”filosofisk skrift som överskred all kunskap om filosofi och många grenar i tidens vetenskap”. Den filosofi och de universella läror som andevärlden förmedlade genom Davis gav en djupare mening till bevisen för livet efter döden. Davis kunde redan som 17 årig göra astralresor till andevärldens ”sommarland” där här lärde sig om andebarnens undervisning. Läs mer här.

Annie Britain
Annie Britain var ett engelskt transmedium som var välkänt under 1920-talet. Sir Arthur Conan Doyle skickade många människor till henne anonymt och sparade uppgifter från rapporterna, vilka visade ett mycket högt genomsnitt av framgång. Hennes psykiska gåvor märktes i tidig barndom, när hon sägs ha lekt med barn från andevärlden och ibland även fallit i trans. Hon hade en andekompis (det vi kallar låtsaskompis) som hette Belle. Läs mer här.

Arthur Findlay
Arthur Findlay (1883 – 1964) var en skotte som redan i 17-års åldern blev intresserad av spiritualism. Senare i livet köpte han Stansted Hall, en herrgård byggd 1871 i England, som han slutligen testamenterade till Spiritualists National Union (SNU). Idag är det den världsledande högskolan inom  spiritualism, som fick namnet Arthur Findlay College of Psychic Science efter honom. Läs mer här.

Astrid Gilmark
Astrid Gilmark (1922-2009) var en svenskt medium som var verksam under  1960-1970 talet. Hon medverkade i TV och hade en mängd föredrag runt om i Sverige. Hon blev även känd via sina 4 böcker. Läs mer här.

Systrarna Bangs
Systrarna Mary ”May” (1862-1917) och Elisabeth ”Lissie” Bang (1859-1920), var kända för deras konst som uppstår med hjälp av andevärlden utan inblandning av penslar. Dessa bilder tillverkades i fullt dagsljus och dök helt enkelt fram på duken. Ofta materialiserades ett porträtt av en känd person i andevärlden och ofta ändrades bilden senare efter att de var målats. Läs mer här.

Emanuel Swedenborg
Emanuel Swedenborg (1688-1772) var en svensk vetenskapsman, bibeltolkare, naturfilosof, andeskådare och teolog som är den av de mest internationellt kända översatta svenska författarna genom tiderna. Läs mer här.

Emma Hardinge Britten
Emma Hardinge Britten (1823-1899) är främst känd för att mottagit de 7 spiritualistiska principerna från Robert Owens ande. De är idag grunden för modern spiritualism och hjälper spiritualister att navigera och kombinera deras andliga och mänskliga resor. Läs mer här .

Edgar Cayce
Edgar Cayce (1877-1945) var känd som ”den sovande profeten” och ”fadern till holistisk medicin”. Han kunde genom att försätta sig i trans svara på alla frågor som ställdes till honom. Han utfrågas i ämnen såsom sjukdomar, filosofi, metafysisk kunskap och framtidsförutsägelser. Läs mer här.

Estelle Roberts
Estelle Roberts (1889-1970) var ett av Storbritanniens mest populära och mångsidiga medium genom tiderna. Hon behärskade ett antal fakulteter som mentalt mediumskap, fysisk mediumskap och trans. Läs mer här.

Etta Wriedt
Henrietta ’Etta’ Wriedt (1859-1942) var ett amerikanskt direktröst medium från Detroit, Michigan. Hon satt aldrig i kabinett (som är vanligt vid fysiskt mediumskap)  och gick inte in i trans, ändå kunde hon delta i rösternas samtal med besökarna. Läs mer här.

Fanny Higginson
Fanny Higginson (1889-1978) främst känd för att vara Gordon Higginsons mor och hans medium-tränare. Fanny började redan i 14 års ålder (1903) gå i kyrkan Longton Spiritualist Church och utveckla sitt mediumskap tillsammans med sin moster fru Taylor. De blev båda skickliga medier. Läs mer här.

Systrarna Fox
Systrarna Fox från New York spelade en viktig roll i skapandet av modern spiritualism. De tre systrarna var Leah (1814–1890), Margareta (även kallad Maggie) (1833–1893) och Catherine (även kallad Kate) Fox (1837–1892). Läs mer här.

Geraldine Dorothy Cummins
Geraldine Dorothy Cummins (1890–1969) var ett irländsk spirituellt medium, romanförfattare och dramatiker. Femton av hennes tjugotvå publicerade böcker har överförts eller producerats med automatskrift. Läs mer här.

Glyn Edwards
Glyn Edwards (1949 – 2015) arbetade som internationellt medium i över 45 år och anses vara ett av de finaste medierna och lärarna inom psykisk och spirituell vetenskap i Storbritannien. Han var ett fantastiskt medium som bland annat höll lektioner i ”sitting in the power”. Läs mer här.

Gordon M. Higginson
Gordon Higginson (1918-1993) var president för Spiritualists National Union (SNU) i England i 23 år och ett av landets ledande medier. I spirituella kretsar var han känd som ”Mr. Mediumship.” Läs mer här.

Grace Cooke
Grace Cooke (1892 -1979) var ett modernt brittiskt spirituellt medium som grundade ”Church of the White Eagle Lodge” 1936 under inspiration av hennes indiska andeguide, ”White Eagle”. Läs mer här.

Helen Duncan
Helen Duncan (1897 -1956) var ett fysiskt medium som var mycket undersökt och den sista personen i Skottland som dömdes under trolldomslagen. Hennes namn har blivit välkänt på flera olika sätt. Bland Spiritualister var hon mest känd för sina gåvor som fysiska materialiseringar genom ektoplasma. Hon var ett av de mest testade och jagade medierna och blev ”Spiritualismen’s martyr”. Läs mer här.

Harry Edwards
Harry James Edwards (1893 – 1976) var en fantastisk healer, lärare och författare som hade en karriär på nästan 40 år. Det råder ingen tvekan om att Harry Edwards var en av världens största healers. Under åren behandlade han tusentals patienter genom offentliga demonstrationer och distanshealing. Läs mer här.

Hilma af Klint
Hilma af Klint (1862-1944)  var en svensk målare, teosof och pionjär inom abstrakt andligt måleri. Hon var en ”sökare” och redan vid 17 års ålder (1879) började hon delta vid spiritualistiska seanser. Tillsammans med fyra andra medlemmar bildade den religiösa gruppen ”Fredagsgruppen”, även kallad ”De Fem”. De hade spiritualistiska sammankomster varje fredag under 1896-1907 och förde anteckningar i åtta böcker. Läs mer här.

J.J Morse
James Johnson Morse (1848–1919) var känd som ”biskopen av spiritualism”. J. J. Morse var en av de största trans-talarna under 1800-talet. Hans transguide var ”Tien Sien Tie” som var en forntida kinesisk filosof som v som levde under kejsaren Kea-Tsings regering. Läs mer här.

Leslie Flint 
Leslie Flint (1911-1994) var ett känt brittiskt direkt-röstmedium. Det innebär att rösterna som hördes var direkt från den avlinda, hörbara röster, inte genom mediets röst. Leslie var det mest testade mediet i England. Han blev bl.a. bunden, förseglad, fastknäppt och -hållen men ändå kom rösterna för att förmedla evigt liv.  Läs mer här .

Leonore E. Piper
Mrs Leonore E. Piper (1857-1950) var ett de transmedium som har undersökts mest i USA och England. Hon undersöktes under 45 år av de största hjärnorna i psykisk forskning. Hon bevisade själens överlevnad för många forskare som konstaterade att sanningen talade för sig själv och den talade tydligt: anden kunde kommunicera genom denna kvinna.. Läs mer här.

Maria Hayden
Det Amerikanska mediet Maria Hayden (1826-1883) var den första att visa mediumskap i Storbritannien. Hon seglade till Storbritannien i oktober 1852 med det enda syftet att sprida det spirituella budskapet. Läs mer här.

Maurice Barbanell
Maurice Barbanell (1902 – 1981) är nog mest känd för sina litterära verk inom det spiritualistiska området. Han skrev många böcker av spirituell karaktär och presenterade massor av obestridliga bevis på livets överlevnad efter fysisk död. Han var ett förstklassigt transmedium som kanaliserade den berömda undervisningen om Silver Birch. Läs mer här.

Nettie Colburn
Nettie Colburn Maynard (1841-1892) var ett amerikanskt ungt medium som hade seanser för President Lincoln och hans fru Mary Todd Lincoln. År 1862 reste hon till Washington för att träffa sin bror. Hon besökte då en seans där Lincoln deltog. Hon gick i spontan trans och pratade med Lincoln i en timme om nödvändigheten av frigörelse av slavarna. Läs mer här.

Sir Arthur Conan Doyle
Arthur Ignatius Conan Doyle (1859- 1930) var en läkare och författare, han är känd för sin fiktiva detektiv, Sherlock Holmes. Efter första världskriget, då flera familjemedlemmar dött, vände han sig till spiritismen, för att försöka få kontakt med sina närstående. Han skrev ett flertal böcker i ämnet. Läs mer här.

Ursula Roberts
Ursula Roberts var ett medium under många år och visade inte bara hela Storbritannien och Europa utan också länder som Australien, Nya Zeeland och Egypten. Hennes mediumskap inkluderade trans, automatskrift och healing. Hennes andliga guide (genom trans) ”Ramadahn” är känd för sin filosofi. Han talade bl.a. om vad som händer vid döden. Läs mer här.

W.H. Evans
W.H. Evans är känd som Andrew Jackson Davis (1826-1910) moderna apostel och för att göra modern spirituell filosofi mer populär. I mitten av 1800-talet introducerade Davis en filosofi som heter ’Harmonial Philosophy’ som inspirerades av Emmanuel Swedenborg (i andevärlden). Läs mer här

William Station Moses
W
illiam Stainton Moses (1839 – 1892) var ett mångsidigt medium. Inget annat medium har visat så stor variation i sitt mediumskap då Moses fysiska fenomen inkluderade levitation, flyttande av objekt, ljus, ljud, apporter, lukt, vind, musik, materialisation, skrift och trans. Läs mer här.

William T. Parish
William T. Parish (1873-1946), var en enastående healer i Storbritannien på 1930- och 40-talet. Rykten om hans färdigheter spriddes och han hade snart fler önskemål om healing än han kunde hantera. Han använde distanshealing så effektivt att han fick brev från människor i nöd i 73 olika länder. Läs mer här