Emma Hardinge Britten

Emma Hardinge Britten (1823-1899) född Floyd förutsåg redan som barn människors framtid och pratade med sina avlinda släktingar som hon inte hade några förkunskaper om. Hennes pappa dog när hon bara var 11 år och fick då börja arbeta för att försörja familjen.

Emma flyttade tidigt till Amerika med sin mor för att göra karriär på Broadway. Men i stället gick med i den spiritualistiska rörelsen och jobbade med seanser, inspirerad skrift, psykometri och mentalt mediumskap. Hon var både ivrig och entusiastisk i sitt mediala arbete och startade en del tidskrifter och skrev flera böcker.

Emma höll en bordsseans 1856 där det kom ett meddelande från en vän som dött i fartyget Pacific. Ingen visste då att detta fartyg nyligen sjunkit. Genom trans berättade hon om bakomliggande orsak till förlisningen. Allt hon sa stämde på pricken och fartygsägarna ville stämma Emma då det hon sagt offentliggjorts. Men eftersom allt hon sagt var sant och korrekt blev det inget åtal mot henne. Varför fartygsägarna ville stämma henne framkommer inte.

Efter detta meddelande blev Emma känd som medium och demonstrerade flera former av mediumskap. Hon behärskade både inspirerat tal, automatskrift och inspirerad skrift samt healing och psykometri. Hon var även känd för sina vältaliga, inspirerande och informativa tal. Ämnet valdes oftast ut av en kommitté från publiken.

Emma är främst känd för att mottagit de 7 spiritualistiska principerna från Robert Owens ande. Det var till en början (år 1871) 10 dikterade andliga budskap som sedan formulerades om till 7 principer (år 1887). De är idag grunden för modern spiritualism och hjälper spiritualisterna att navigera och kombinera deras andliga och mänskliga resor. Läs gärna om hur principerna mottogs här!

Emmas dröm var att starta en väl rekommenderad och korrekt ”profetskola” för nya mediala förmågor. Men hon avled året innan den skolan startade.  Skolan fick namnet ”Britten Memorial Institute and library” och låg i Manchester.

Hennes böcker, Modern American Spiritualism (1870) och Nineteenth Century Miracle (1884), är detaljerade redogörelser för historien om den tidiga moderna spiritualiströrelsen i Amerika.

Källhänvisningar

  1. http://www.spiritualpathspiritualistchurch.org/emma-hardinge-britten-the-seven-principles/
  2. https://www.snu.org.uk/7-principles
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Hardinge_Britten

Tillbaka till Spiritualismens Pionjärer